piątek, 22 stycznia 2016

PRZEPIS na MUFFINY z DODATKIEM HERBATNIKÓW od CUKRY NYSKIE

Witam serdecznie! Przychodzę do Was z przepisem na przepyszne muffiny z dodatkiem herbatników od 'Cukry Nyskie'. 


Składniki na około 12 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 85 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych,
- 100 ml oleju kokosowego,
- 120 ml mleka 1,5 %,
- dwie czubate łyżki miodu (akurat miałam lipowy).
- 5 g cukru z prawdziwą wanilią,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka.

Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz drobno pokruszone herbatniki. W drugiej misce należy zmiksować jajka z olejem, mlekiem oraz pod koniec dodać miód. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny. 
Foremki włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec około 40 minut na złoty kolor (bez funkcji termoobiegu).

Poniżej możecie zobaczyć efekt końcowy. Muffiny zostały zjedzone od razu, w sumie nie ma co się dziwić ponieważ były przepyszne. 

W następnym poście pokażę Wam inną wersją babeczek tj. z dodatkiem herbatników kakaowych oraz kakao,
pozdrawiam :)


3 komentarze: