poniedziałek, 25 stycznia 2016

PRZEPIS na MUFFINY KAKAOWE z DODATKIEM HERBATNIKÓW od CUKRY NYSKIE

Witam serdecznie! Na dziś przygotowałam dla Was obiecany przepis na muffiny w wersji kakaowej z wykorzystaniem herbatników od 'Cukry Nyskie'. 


Składniki na około 12 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 85 g herbatników o smaku kakaowym lub blacky,
- 100 ml oleju kokosowego,
- 120 ml mleka 1,5 %,
- 1 czubata łyżka miodu (akurat miałam lipowy),
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka.

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wbić jajka i zmiksować je z olejem oraz mlekiem. Następnie przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, kakao, pokruszone herbatniki oraz miód. Całość dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny. 
Foremki włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec około 40 minut (bez funkcji termoobiegu).
A tak wyglądają upieczone muffinki:

Wyszły równie pyszne jak poprzednia wersja babeczek. 
W kolejnym wpisie przedstawię Wam przepis na deser jabłkowy z wykorzystaniem herbatników deserowych,
pozdrawiam :)

3 komentarze: