sobota, 30 stycznia 2016

DESER JABŁKOWY z DODATKIEM HERBATNIKÓW DESEROWYCH od CUKRY NYSKIE

Cześć! Zapraszam na deser jabłkowy, do którego przygotowania wykorzystałam herbatniki deserowe od 'Cukry Nyskie'. 
Do zrobienia deseru potrzebne nam będą 3 paczki herbatników deserowych w różnych wariantach smakowych, masło, trochę cukru oraz 1,5 -2 kg jabłek.
Dwie paczki herbatników deserowych bardzo drobno rozdrabniamy, najlepiej za pomocą blendera. 
Dodajemy 1 kostkę rozpuszczonego masła i mieszamy łyżką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia, dociskamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na około 30 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

W między czasie do garnka wlewamy małą ilość wody i ją gotujemy. Obrane, pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z gorącą wodą i dodajemy 1/4 szklanki cukru. Odstawiamy na jakiś czas, aż jabłka zmiękną. Od czasu do czasu należy przemieszać je łyżką.
Ostatnią paczkę herbatników należy grubiej pokruszyć, dodać 2 łyżki masła, połączyć ze sobą i włożyć do piekarnika na kilka minut. W ten sposób powstanie nam kruszonka na wierzch deseru.

Na kruchy spód wlać 'papkę' z jabłek, a następnie całość posypać kruszonką. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę i gotowe.
Do deseru nie dodałam praktycznie wcale cukru ponieważ herbatniki w same w sobie są słodkie. Deser szybki i łatwy do zrobienia, a co najważniejsze jest smaczniejszą i lżejszą wersją jabłkowca. Polecam wypróbować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz