piątek, 24 lipca 2015

LEŚNA TARTA na HERBATNIKACH od 'CUKRY NYSKIE'

Witam serdecznie! :)
Dziś przedstawię Wam szybką tartę w wersji na słodko. Najważniejszym składnikiem tarty będą 'herbatniki regionalne pełnoziarniste z dodatkiem masła' od 'Cukry Nyskie'.


Przepis na kruchy spód do tarty:
Dokładnie 350 g rozdrobnionych herbatników łączymy z 160 g uprzednio roztopionego masła. 
Całość zagniatamy i wykładamy idealnie na formę (najlepiej silikonową) uwzględniając brzeg. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.

 Po wystygnięciu możemy przejść do dalszego przygotowywania tarty. Do swojej tarty użyłam kremu budyniowego, borówek oraz polewę z białej czekolady z dodatkiem limonki do przełamania słodyczy. Kilka malin i listki mięty posłużyły mi do dekoracji. Gotowe ciasto włożyłam do lodówki na min. 1 godzinę. 
Pierwszy raz zrobiłam spód do tarty na bazie herbatników i muszę przyznać nieskromnie, że wyszła przepyszna! Tarta podczas krojenia odrobinę się kruszy jednak smak nam to rekompensuje. 

 Kolejne desery z użyciem herbatników od 'Cukry Nyskie' już wkrótce! 
pozdrawiam :)

5 komentarzy: