poniedziałek, 27 lipca 2015

'KARPATKA na HERBATNIKACH od CUKRY NYSKIE'

Witam serdecznie! :)
Przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem. Biorąc pod uwagę panujące upały postawiłam tym razem na ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta postanowiłam wykorzystać otrzymane herbatniki od 'Cukry Nyskie' tj. blacky, kakaowe oraz maślane. 


 Przepis na 'karpatkę na herbatnikach':
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- krem karpatkowy,
- ok. 3 opakowania herbatników regionalnych (najlepiej w kilku wariantach smakowych),
- masę kajmakową,
- orzechy włoskie i laskowe.

Przygotowanie zaczynamy od wyłożenia blachy papierem lub folią, a następnie ułożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatniki nakładamy krem, na krem herbatniki itp. do czasu, aż zużyjemy krem. 
Ostatnią warstwę herbatników smarujemy gotową masą kajmakową i posypujemy uprzednio podprażonymi i pokrojonymi orzechami. 
Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 
Przyznam, że z efektu wizualnego nie jestem zadowolona jednak ciasto jest miękkie, jednym słowem pyszne i znika w zastraszającym tempie. 
Osobiście o wiele bardziej wolę ciasta bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników niż pieczenie biszkoptów. Chętnie poznam również Wasze preferencje,
pozdrawiam :)

4 komentarze: